O zelenině, bylinkách a ovoci

IMG-20201207-WA0006_edited.jpg

Úctu k půdě a k ekologickému přístupu k zemědělství jsme získali během dlouhodobých pobytů na dánských ekofarmách. Troufáme si tvrdit, že celá Skandinávie je v otázkách ekologie, udržitelnosti a uvědomělosti mnohem dál, a tak nám tyto zkušenosti v mnohém otevřely oči. Uvědomili jsme si, kolik práce je za každým vypěstovaným salátem, hruškou, svazečkem tymiánu, a že je naprosto nesmyslné tyto produkty, které mají jen omezenou trvanlivost převážet z jedné části světa na druhý. Sezónnost, lokálnost a vysoká výživová a chuťová kvalita produktů rostlinné výroby byla dříve samozřejmá. Nyní, díky rychlé době, vývoji technologií a dostatku financí, jsme na tyto parametry zapomněli, avšak příroda a životní prostředí na to tvrdě doplácí.

 

A tak jsme se rozhodli, udělat alespoň to „málo“, které zvládneme. Pěstujeme si vlastní zeleninu, bylinky a ovoce. Vajíčka nám snáší slepičky – chillské araucany a české zlaté kropenky. V těchto produktech jsme 100% soběstační a nezávislí. Dělá nám radost sledovat celý ten proces, od semínka až na talíř, a uvědomujeme si hojnost, kterou nám příroda a půda přináší.

Jelikož je ekologické zemědělství naší velkou vášní, nabízíme sezonní zeleninu také pro Vás – naše hosty a zákazníky. Od května do října nabízíme bedýnky sezonní zeleniny, ovoce a bylinek. Jednou týdně zavážíme bedýnky do Znojma a do Brna.