O zelenině, bylinkách a ovoci


Úctu k půdě a k ekologickému přístupu k zemědělství jsme získali během
dlouhodobých pobytů na dánských ekofarmách. Troufáme si tvrdit, že celá
Skandinávie je v otázkách ekologie, udržitelnosti a uvědomělosti mnohem dál, a
tak nám tyto zkušenosti v mnohém otevřely oči. Uvědomili jsme si, kolik práce je
za každým vypěstovaným salátem, hruškou, svazečkem tymiánu, a že je naprosto
nesmyslné tyto produkty, které mají jen omezenou trvanlivost, převážet z jedné
části světa na druhý. Sezónnost, lokálnost a vysoká výživová a chuťová kvalita
produktů rostlinné výroby byla dříve samozřejmá. Nyní, díky rychlé době, vývoji
technologií a dostatku financí, jsme na tyto parametry zapomněli, avšak příroda a
životní prostředí na to tvrdě doplácí.
A tak jsme se rozhodli, udělat alespoň to „málo“, které zvládneme. Pěstujeme si
vlastní zeleninu, bylinky a ovoce. Vajíčka nám snáší slepičky – chillské araucany a
české zlaté kropenky. V těchto produktech jsme 100% soběstační a nezávislí. Dělá
nám radost sledovat celý ten proces, od semínka až na talíř, a uvědomujeme si
hojnost, kterou nám příroda a půda přináší.
V roce 2023 jsme založili naše první KPZ v Brně a Znojmě. KPZ - Komunitou
podporované zemědělství je založeno na blízkém vztahu mezi spotřebiteli a
zemědělci bez dalších prostředníků. Tento způsob produkce a spotřeby potravin
umožňuje spotřebitelům získat lokální, zdravé, ekologicky šetrně pěstované jídlo,
produkované s péčí a radostí. Drobným zemědělcům umožňuje na druhé straně
soběstačnost, možnost zajistit kvalitu potravin i procesu jejich výroby, možnost si
svoji produkci lépe naplánovat dle odbytu.
Po celém světě spolu v rámci modelu KPZ spotřebitelé a lokální zemědělci
uzavírají partnerství, ve kterém dobrovolně sdílejí rizika i přínosy hospodaření.
KPZ model umožňuje přístup na trh i drobným zemědělcům a má prokázaný
pozitivní vliv na vytváření pracovních příležitostí v zemědělských oblastech, které
jsou zároveň v úzkém sepětí s místními komunitami.
Co členství v KPZ přináší?
Jednou týdně v období od května do listopadu (období 25 týdnů) si vyzvednete na
svém výdejním místě ve Znojmě nebo v Brně svoji bedýnku zeleniny. Nabídka
bude pestrá, na záhonech pěstujeme okolo 60 druhů zeleniny, bylinek, ovoce.
Vybrat si můžete buď velkou bedýnku nebo malou bedýnku. Gramáž se během
sezony liší (jaro - převážně listová zelenina, v létě na podzim plodová zelenina,
dýně, zelí apod.), odhadem tedy v průměru během celé sezony malá bedýnka - 3-4
kg, velká 5-6 kg). Co se týče pestrosti bedýnek, v malé bedýnce je vždy 6-8 druhů
zeleniny, ve velké 9-12 druhů. Zelenina je pěstovaná bez jakýchkoliv chemických
složek.
Zeleninu sklízíme vždy den před odběrem, tak je zaručena jeho čerstvost a zároveň
je možné ji před závozem zchladit. Jakékoliv obaly se snažíme minimalizovat.
Abychom Vám přiblížili, jak se zelenina pěstuje, budeme pro Vás pořádat den
otevřených dveří, ve kterém ukážeme, kde zelenina roste a jak ji pěstujeme.
Jaké jsou podmínky naší KPZky?
Členství v KPZ je podmíněno několika pravidly:
1. Zavazuji se k odběru na celou sezónu (3 odběry v sezóně je možné vynechat, ať
už z důvodu nemoci, dovolené…). Na odběrové místo chodím v domluvený čas.
Do Brna zavážíme v úterý, do Znojma ve čtvrtek.
2. Zaplatím svůj podíl na celou sezónu dopředu, tedy za 22 podílů (3 podíly mohu
vynechat), popř. je možné za bedýnky zaplatit každý měsíc dopředu.
3. Přijímám riziko zásahu „vyšší moci“ (krupobití, hmyzí škůdci…).
Jednorázový odběr bedýnek je možný, pokud je dostatek zeleniny. Cena je 500,-
Kč/velká bedýnka, 400,- Kč/malá bedýnka.
Pro více informací nám piště na email: dobrodruznystatek@gmail.com
