top of page

O zelenině, bylinkách a ovoci - KPZ Dobro-družný Statek

330789874_759190508660784_196312359863694908_n.jpg
Zeleninové bedýnky.png

Malá bedýnka 380 Kč, Velká bedýnka 500 Kč

Úctu k půdě a k ekologickému přístupu k zemědělství jsme získali během dlouhodobých pobytů na dánských ekofarmách. Troufáme si tvrdit, že celá Skandinávie je v otázkách ekologie, udržitelnosti a uvědomělosti mnohem dál, a tak nám tyto zkušenosti v mnohém otevřely oči. Uvědomili jsme si, kolik práce je za každým vypěstovaným salátem, hruškou, svazečkem tymiánu, a že je naprosto nesmyslné tyto produkty, které mají jen omezenou trvanlivost, převážet z jedné části světa na druhý. Sezónnost, lokálnost a vysoká výživová a chuťová kvalita produktů rostlinné výroby byla dříve samozřejmá. Nyní, díky rychlé době, vývoji technologií a dostatku financí, jsme na tyto parametry zapomněli, avšak příroda a životní prostředí na to tvrdě doplácí.

A tak jsme se rozhodli, udělat alespoň to „málo“, které zvládneme. Pěstujeme si vlastní zeleninu, bylinky a ovoce. Vajíčka nám snáší slepičky – chillské araucany a české zlaté kropenky. V těchto produktech jsme 100% soběstační a nezávislí. Dělá nám radost sledovat celý ten proces, od semínka až na talíř, a uvědomujeme si hojnost, kterou nám příroda a půda přináší.

V roce 2023 jsme založili naše první KPZ v Brně a Znojmě. KPZ – Komunitou podporované zemědělství je založeno na blízkém vztahu mezi spotřebiteli a zemědělci bez dalších prostředníků. Tento způsob produkce a spotřeby potravin umožňuje spotřebitelům získat lokální, zdravé, ekologicky šetrně pěstované jídlo, produkované s péčí a radostí. Drobným zemědělcům umožňuje na druhé straně soběstačnost, možnost zajistit kvalitu potravin i procesu jejich výroby, možnost si svoji produkci lépe naplánovat dle odbytu. Po celém světě spolu v rámci modelu KPZ spotřebitelé a lokální zemědělci uzavírají partnerství, ve kterém dobrovolně sdílejí rizika i přínosy hospodaření. KPZ model umožňuje přístup na trh i drobným zemědělcům a má prokázaný pozitivní vliv na vytváření pracovních příležitostí v zemědělských oblastech, které jsou zároveň v úzkém sepětí s místními komunitami.

Co členství v KPZ přináší?

Jednou týdně v období od května do listopadu (období 25 týdnů) si vyzvednete na svém výdejním místě ve Znojmě nebo v Brně svoji bedýnku zeleniny. Nabídka bude pestrá, na záhonech pěstujeme okolo 60 druhů zeleniny, bylinek, ovoce. Vybrat si můžete buď velkou bedýnku nebo malou bedýnku. Gramáž se během sezony liší (jaro – převážně listová zelenina, v létě na podzim plodová zelenina, dýně, zelí apod.). Co se týče pestrosti bedýnek, v malé bedýnce je vždy 6-8 druhů zeleniny, ve velké 9-12 druhů. Zelenina je pěstovaná bez jakýchkoliv chemických složek – jsme BIO certifikováni. Zeleninu sklízíme vždy den před odběrem, tak je zaručena jeho čerstvost a zároveň je možné ji před závozem zchladit. Jakékoliv obaly se snažíme minimalizovat.

Abychom Vám přiblížili, jak se zelenina pěstuje, budeme pro Vás pořádat den otevřených dveří, ve kterém ukážeme, kde zelenina roste a jak ji pěstujeme.​

Jaké jsou podmínky naší KPZky?

Členství v KPZ je podmíněno několika pravidly:

1. Zavazuji se k odběru na celou sezónu (3 odběry v sezóně je možné vynechat, ať už z důvodu nemoci, dovolené…). Na odběrové místo chodím v domluvený čas. Do Brna zavážíme v úterý, do Znojma ve čtvrtek.

2. Zaplatím svůj podíl na celou sezónu dopředu, tedy za 22 podílů (3 podíly mohu vynechat), popř. je možné za bedýnky zaplatit každý měsíc dopředu.

3. Přijímám riziko zásahu „vyšší moci“ (krupobití, hmyzí škůdci…).

 

Jednorázový odběr bedýnek je možný, pokud je dostatek zeleniny. Cena je 550,-Kč/velká bedýnka, 420,- Kč/malá bedýnka.

Pro více informací nám piště na email: dobrodruznystatek@gmail.com

Vzor-publicity-projektu-OPRAVA (1)_page-0001.jpg

Cílem projektu je vytvoření vnitřní a vnější přípravny zeleniny, skladovacích prostor a chladícího zařízení, které bude sloužit jako zázemí k přípravě zeleniny před jejím prodejem. Díky realizaci bude možné zefektivnit celý proces, zvýšit odbyt, snížit ztráty při skladování zeleniny a zachovat déle její kvalitu.

bottom of page